18.09.2019

Malim i mladim poljoprivrednicima 117,9 milijuna kuna – potpisano novih 795 ugovora o financiranju

Početkom rujna ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, potpisala je 795 novih ugovora iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 117,9 milijuna kuna.

U operaciji 6.1.1.  „Potpora mladim poljoprivrednicima“ korisnici potpore su poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji postaju nositelji, odnosno odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva. Mladi poljoprivrednici bespovratna EU sredstva u iznosu od 50.000 eura, mogu koristiti za kupnju poljoprivrednog zemljišta, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i sl.
Do sada su objavljena tri natječaja za operaciju 6.1.1. Iz prethodna dva natječaja ugovoreno je 644 projekata s ukupnim iznosom potpore od 242,12 milijuna kuna, a do sada je mladim poljoprivrednicima isplaćeno 198,44 milijuna kuna.
U  3. natječaju zaprimljeno je 967 zahtjeva za potporu, a do sada je ugovoreno 845 projekata, s iznosom potpore od 269,7 milijuna kuna.  Trećim natječajem uveli smo mogućnost ostvarivanja potpore od 20.000 eura za one mlade poljoprivrednike kojima poljoprivreda nije osnovno zanimanje (uz postojeću potporu od 50.000 eura za one kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje). Isto tako, predviđeni iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je sa 132,5 milijuna kuna na 297,3 milijuna kuna, što je dostatno za sve prijavitelje koji udovoljavaju uvjetima iz pravilnika i natječaja.

U operaciji 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, korisnici potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura. Svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a novac će iskoristiti za ulaganja u razne  aktivnosti na svojim gospodarstvima. Sredstva su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tim novcem financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.
Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas je za operaciju 6.3.1. ugovoreno 4.220 projekata u iznosu potpore od 472,3 milijuna kuna, a isplaćeno je ukupno 290,3 milijuna kuna.

Od raspoloživih 2,3 milijarde eura za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz natječaje na raspolaganje stavljeno 97% sredstava (17,5 mlrd kuna), ugovoreno 71% (12,9 mlrd kuna) te isplaćeno 41% (7,4 mlrd kuna).