13.08.2019

Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima

Javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije

KORISNICI POTPORE

Korisnici potpore su:

- obrti koji obavljaju djelatnost na tradicijski način uporabom tradicijskih materijala i tehnologija, sukladno Pravilniku o tradicijskim, odnosno umjetničkim obrtima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (NN 112/2007.).

- koji su registrirani i posluju najmanje tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva (za Natječaj za dodjelu potpora za tradicijske / umjetničke obrte) na području Krapinsko-zagorske županije,

- koji su pozitivno poslovali u prethodnoj godini,

- imaju podmirene obveze prema državi i zaposlenicima,

- koji su namjenski opravdali bespovratna sredstva dobivena od strane Krapinsko-zagorske županije u prethodnom periodu.

NAMJENA POTPORE

Potpore se odobravaju za:

- kupnju strojeva, opreme, alata i inventara za obavljanje osnovne djelatnosti,

- poboljšanje uvjeta rada radionice, uređenje poslovnog prostora (građevinski, instalacijski radovi, unutrašnje uređenje i opremanje-uredski namještaj),

- Izlaganje na specijaliziranim sajmovima,

- Izradu promidžbenog materijala,

- Stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu,

- Ishođenje uvjerenja o stjecanju statusa tradicijskog/umjetničkog obrta Hrvatske obrtničke komore.

Potpore se ne mogu koristi za:

- Za kupnju prometnih sredstava,

- Porez na dodanu vrijednost, troškove carine, uvozne pristojbe i druge naknade,

- Troškove opreme, usluga i radova koje isporučuju ili obavljaju partnerski povezani subjekti s podnositeljem prijave,

- Potrošni materijal (kancelarijski materijal, sredstva za čišćenje i sl.)

Iznos pojedinačne potpore izračunava se na način da se odobrava 80 % od traženih troškova ili maksimalni iznos do 10.000,00 kn za:

- kupnju strojeva, opreme, alata i inventara za obavljanje osnovne djelatnosti po primatelju.

Iznos pojedinačne potpore izračunava se na način da se odobrava 80 % od traženih troškova ili maksimalni iznos do 5.000,00 kn za:

- izlaganje na specijaliziranim sajmovima, izradu promidžbenog materijala,

- stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu,

- ishođenje uvjerenja o stjecanju statusa tradicijskog/umjetničkog obrta Hrvatske obrtničke komore.

Potpora se dodjeljuje jednokratno.

POSTUPAK ODOBRAVANJA POTPORE

Zahtjevi se podnose na Obrascu za dodjelu potpore, sastavni su dio Natječaja uz koji se prilaže sljedeća dokumentacija:

1. ispunjeni obrazac prijave, (Prilog 1),

2. preslika obrtnice,

3. Preslika izvatka iz obrtnog registra, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva,

4. Original potvrde Porezne uprave o nepostojanju duga ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva (za podnositelja zahtjeva odnosno sve pojedinačne vlasnike, partnerska poduzeća i povezana poduzeća s podnositeljem zahtjeva),

5. Popunjena Izjava o korištenim potporama male vrijednosti (trebaju je ispuniti i podnositelji prijave koji nisu koristili državne potpore), (Prilog 2)

6. Popunjena Izjava o poveznim osobama (ispunjavaju podnositelji prijave koji imaju povezane osobe), (Prilog 3),

7. Popunjena Skupna izjava, (Prilog 4),

8. Za obrte - prijava poreza na dohodak s pregledom primitaka i izdataka, popisom dugotrajne imovine, za posljednje dvije godine i ovjereno od strane Porezne uprave,

9. Za obrte koji vode dvojno knjigovodstvo: bilanca te račun dobiti i gubitka za posljednje dvije godine (GFI-POD), ovjerena od nadležnog tijela,

10. BON-2 ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva,

11. Obrazac JOPPD sa stranicom A i B ne stariji od 30 dana,

12. Preslika potpisnog kartona o otvorenom žiro-računu,

13. Uvjerenje o stjecanju statusa tradicijskog/umjetničkog, ukoliko posjeduje,

14. Druga dokumentacija ( ponude, troškovnici, ugovori, potvrda o edukaciji, ostvarena priznanja, potvrda Udruženja obrtnika da se radi o specifičnom tradicijskom/umjetničkom obrtu i sl.,

15. Promidžbeni materijali (fotografije, brošure, cjenik proizvoda i sl.,

16. Za građevinarske obrte: kopija pismenog dopuštenja Ministarstva kulture RH za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju nepokretnim kulturnim dobrima u smislu izvođenja obrtničkih radova.

Po potrebi, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu može zatražiti dodatnu dokumentaciju i dodatna obrazloženja.

OBVEZE PRIMATELJA POTPORE

Primatelj potpore sredstva mora utrošiti namjenski na način kako je definirano ugovorom o dodjeli potpora za tradicijske / umjetničke obrte.

Po iskorištenoj potpori, primatelj je dužan dostaviti pisano izvješće (Prilog 5.) sa dokazanom dokumentacijom o utrošenim sredstvima (preslike računa – R1, R2, izvodi s bankovnog žiro-računa kojima se dokazuje izvršeno plaćanje i sl., kupoprodajni ugovor, foto dokumentaciju za predmet potpore i drugo) do roka koji je definiran ugovorom dodjeli bespovratne potpore za tradicijske / umjetničke obrte.

KONTROLA UTROŠENIH SREDSTAVA

Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu provoditi će kontrolu namjenskog korištenja sredstava. Korisnici potpore kod kojih se utvrdi nenamjensko korištenje sredstava dužni su vratiti doznačenu potporu uvećanu sa zakonom propisanom zateznom kamatom u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva za povrat sredstava na žiro-račun Krapinsko-zagorske županije i biti će isključeni iz dodjele svih subvencija Krapinsko-zagorske županije u narednih pet godina.

Natječaj je otvoren 60 dana od dana objave na web stranici Krapinsko-zagorske županije u periodu od 01. kolovoza 2019. do 30. rujna 2019. godine.

SREDSTVA:

Ukupno raspoloživa sredstva namijenjena dodijeli potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima za 2019. godinu iznose 75.000,00 kuna.

Popratna dokumentacija nalazi se na linku: http://www.kzz.hr/natjecaj-potpora-tradicionalnim-obrtima-2019