14.09.2017

Sudjelovanje na radionici “Budućnost pristupa LEADER u Hrvatskoj”

Djelatnici LAG-a “Zeleni bregi” sudjelovali su 8.9.2017. na radionici „Budućnost pristupa LEADER u Hrvatskoj“ koju je organizirala Hrvatska mreža za ruralni razvoj u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija, Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Radionica se održala u Donjim Crnogovcima, na eko-etno seoskom imanju „Matin i Anin stan“.
Cilj radionice je bio zajednički raspraviti trenutno stanje i budućnost provedbe Mjere 19 LEADER/CLLD Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.
Glavna tema radionice je bila skora objava dugoočekivanog izmijenjenog Pravilnika o provedbi podmjera Mjere LEADER / CLLD, nakon koje će LAG-ovi konačno moći započeti s provedbom svojih lokalnih razvojnih strategija i financiranjem projekata važnih za svoja ruralna područja. O izmjenama načinjenima u Pravilniku govorili su Vedrana Mikić, voditeljica Službe za razvoj lokalne zajednice i Ivan Ciprijan, voditelj Odjela za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja Ministarstva poljoprivrede.
LAG-ovima slijede određene izmjene lokalnih razvojnih strategija nužne zbog načinjenih izmjena Pravilnika, s čime je LAG-ove upoznao Ivo Dolić iz Sektora za neinvesticijske mjere ruralnog razvoja i LEADER Agencije za plaćanja. Ljubica Šolić, voditeljica LAG-a Petrova gora, sudionicima je na primjeru izmjena strategije svog LAG-a prikazala na što moraju obratiti pažnju i koje će izmjene svi morati uskoro obaviti.
Zaključno, dogovoreno je kako će se održati još radionica za LAG-ove do kraja ove i početkom iduće godine, a naglasak će biti na provedbi lokalnih razvojnih strategija, projektima suradnje i konačno, idućem programskom razdoblju.