Održana radionica u Gornjoj Stubici u svrhu izrade lokalne strategije

U petak, 10. ožujka u Sportskom centru u Gornjoj Stubici s početkom u 18:30 održana je radionica koju je moderirao predsjednik LAG-a, Žarko Miholić. Na radionici su se okupili lokalni dionici, predstavnici civilnih udruga i OPG-ova te predstavnici Općine kako bi se informirali o novom programskom razdoblju te se upoznali sa SP ZPP-om.

Tijekom radionice, Žarko Miholić je predstavio novi programski plan i ciljeve te je informirao sudionike o mogućim intervencijama za projekte koje će se raspisivati tijekom sljedećeg razdoblja. Nakon uvodnih informacija, predsjednik LAG-a Žarko Miholić, pozvao je sve prisutne da iznesu svoje projektne ideje koje bi se mogle financirati kroz Strategiju LAG-a u novom programskom razdoblju. Bile su predložene ideje unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i potrebe kupnje nove mehanizacije, sadnje odnosno proširenje voćnjaka te izgradnja i uređenja ruralnih kuća za odmor. Tijekom rasprave, sudionici su dodatno objasnili svoje prijedloge i iznijeli neke konkretne primjere kako bi projekti mogli izgledati u praksi. Na primjer, kada su govorili o obnovi starih drvenih kuća, predložili su da se kuće obnove na tradicionalni način kako bi se očuvala autentičnost i originalnost arhitekture.

Kada su raspravljali o sadnji i proširenju voćnjaka, sudionici su predložili da se izaberu autohtone vrste voća koje su prilagođene ovom području te da se osmisli strategija za promociju i prodaju voća na tržištima.

Kušaonica meda i pčelinjih proizvoda bila je još jedna ideja koja je naišla na zanimanje sudionika. Predloženo je da se izgradi moderna i atraktivna kušaonica koja će posjetiteljima omogućiti degustaciju i kupnju lokalnih proizvoda te time i proširenje primarne proizvodnje.

Na kraju radionice, sudionici su se složili da su ove ideje važne za razvoj ruralne zajednice u Gornjoj Stubici i da se svi trebaju zajedno angažirati kako bi se projekti uspješno realizirali.